Grandma`s recipes and more

Zandkoekjes

genoeg voor 2 bakplaten vol
400 meel
300 boter
200 suiker
1 ei




200 graden 15 min in de oven


Oliebollen

Het is bijna weer zo ver, de tijd voor de oliebollen al heb je mensen die ze het hele jaar door bakken.
Aan het beslag kunt u krenten, rozijnen, sukade of stukjes appel en geraspte citroenschil toevoegen.

Voor ongeveer 100 stuks.
Ingrediënten
1300 gram gezeefde bloem.
1 l. lauwe melk.
10 eieren.
50 gram gist.
5 eetl. suiker.
zout naar smaak.
olie om in te bakken, zonnebloemolie, slaolie, ca. 2-3 liter.

Handelingsvolgorde:
Maak de gist aan met de lauwe melk.
Dit toevoegen aan de gezeefde bloem en flink doorroeren met de garde dat er geen klontjes meer inzitten.
Voeg het zout, suiker, eieren en het eventuele garnituur toe aan het beslag.
Ongeveer 10 minuten opslaan met spatel.
Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het 3 kwartier rijzen op een lauwwarme plaats. (in de oven die een beetje warm is)
Maak intussen de olie heet ongeveer 190º.
Doe er het beslag bij kleine hoeveelheden met behulp van twee lepels in en bak de bollen lichtbruin en gaar ( ongeveer 5 à 7 minuten).
Probeer of ze gaar zijn, door er met een breinaald in te steken, die er droog moet uitkomen. (hoeft meestal niet, gaat goed)
Laat de bollen uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze daarna met poedersuiker desgewenst.

zelf maak ik ze ook met appels.
schil een appel en deel in 8 stukken, kern eruit.
bestrooi de stukjes met kaneel en suiker.
met een vork, haal ze stuk voor stuk door het deeg,
en met een lepel rond het deeg af, en shijf van de vork in de olie.

met dank aan Kokkerellen met Leo, met aanpassingen hoeveelheden naar ervaring.
www.kokkerellen.nl/



EZ maiscake

een lekkere cake voor bij de maaltijd of gewoon als cake, snel klaar te maken.

Ingrediënten
150 gram polenta ofwel maismeel.(3/4 kop)
250 gram bloem.(1 1/4 kop)
50 gram suiker.(1/2 kop)
2 dl. melk.(1 kop)
1/2 dl. olie.(1 kop)
1 ei.
20 gram gist.(2 theelepels)

Zet de oven aan op 200 graden, en vet daarna een kleine taartvorm in.
Meng de droge ingredienten in een kom en doe hetzelfde met de natte.
Schep de droge en de natte ingredienten door elkaar.(klontjes maakt niet uit)
Giet het beslag in de vorm en laat 20-25 min. middenin de oven staan.
Als de bovenkant goudbruin is en als je er een mesje in steekt er geen beslag aan zit is hij klaar.
Serveren met zoute boter.

met dank aan Karin Paarlberg-Luiting



Hummus

Men neme:
1 klein blikje kikkererwten
4-5 eetl. tahini (ik had de witte: het resultaat was lekker)
sap van 2 citroenen
1 -2 teen knoflook
1-2 eetl. (olijf)olie
1 theel. komijn
zout, cayennepeper

Maal het in de keukenmachine/blender/staafmixer en presto! Ik smeer het
op meeneembrood met Japanse zoutjes erop - alleen geschikt voor
begrijpende lunchpartners.

met dank aan Mirjam Nieman

2009-01-02

 
.